Hoeveel is mijn huis waard simulatie

U wilt weten hoe de waarde van uw huis gesimuleerd kan worden?

Bij elke waardebepaling worden veel verschillende factoren meegewogen om de waarde van het huis te bepalen:

  1. Recente verkopen van vergelijkbare huizen in de omgeving
  2. Indexatiecijfers / ontwikkelingen huizenprijzen
  3. Staat van onderhoud
  4. Oppervlakte van het huis

Uiteraard wordt er naar nog veel meer gekeken. Echter kunnen we op basis van deze factoren een simulatie laten uitvoeren.

Scenario

  • U woont in een huis van 100m2
  • In de afgelopen 3 maanden zijn 3 exact dezelfde huizen verkocht voor gemiddeld €250.000
  • In de periode 3 tot 12 maanden geleden, zijn er 9 exact dezelfde huizen verkocht voor gemiddeld €230.000
  • U heeft zelf het huis 3 jaar terug gekocht voor €210.000
  • De staat van onderhoud van uw woning is redelijk tot goed

Eerst wordt een berekening gemaakt o.b.v. het uw eigen huis en een indexatiecijfer

In eerste instantie wordt gekeken naar uw eigen aankoop. U heeft het huis 3 jaar terug gekocht voor €210.000. We gaan uit van een gelijke staat van onderhoud. Dit bereikt u door regelmatig uw huis te onderhouden (anders zou de staat inmiddels enigzins verouderd zijn). Stel dat de taxateur uitgaat van 1,2 (dit kan worden opgezocht in relevante makelaarssoftware) dan zou het huis nu een waarde moeten hebben van €210.000×1,2=€252.000.

Simulatie van recente verkopen

Vervolgens wordt gekeken naar de meest recente verkopen. Het kan namelijk voorkomen dat de huidige trend is doorgeschoten of de markt is afgekoeld. Uiteindelijk worden indexatiecijfers actueel bijgehouden, maar ook op basis van historische data. We hebben gezien dat huizen in de nabije omgeving recentelijk voor €250.000 zijn verkocht. Hier bleken huizen tussen te zitten met een koopsom van: €245.000 (onderhoudsscore 4/10), €254.000 ( onderhoudsscore 7/10) en €251.000 ( onderhoudsscore van 5/10).

U vindt uw huis meer waard

De makelaar zal onderzoeken wat er is verbeterd aan de woning. Is de oppervlakte net iets groter dan de andere vergelijkbare woningen die recentelijk zijn verkocht? Heeft u zonnepanelen of een vernieuwde douchecabine? Dan kan dit worden meegenomen in de algehele simulatie.

Uiteindelijk worden de waardes ook nog eens vergeleken met de waardes die de erkende modelwaarde software bedrijven hebben opgegeven. Calcasa is daar een goed voorbeeld van.

De taxateur of makelaar zal uiteindelijk zijn eigen bevindingen moeten verwerken in de opgedane statistieken en de observatie van de staat van uw woning. Maar op hoofdniveau kan er op deze manier worden gesimuleerd hoeveel uw woning waard is.