Waarde woning in verhuurde staat

Stel dat u uw huis heeft verhuurd, dan gelden hele andere regels bij het bepalen van de waarde. Want er zal meer worden gekeken naar de huuropbrengsten.

Bij hogere huuropbrengsten zult u meer kunnen krijgen voor de woning. En daarentegen zult u minder ervoor krijgen als u voor een laag tarief verhuurd. Dan zult u wellicht zeggen, nou dan zetten we er gewoon nieuwe huurders in? Nee dat mag niet! Huurders hebben namelijk huurbescherming en dat houdt in dat zij zelf mogen bepalen hoelang ze erin blijven wonen. Een huurder krijgt na een bepaalde periode deze kans, de aard van de huurovereenkomst wordt dan permanent. Dit kan trouwens ook al vanaf het begin zo zijn vastgelegd.

Maar wat is dan de waarde van een verhuurd huis?

Want u staat er vrij in om te verkopen, ongeacht of het huis is verhuurd! Dat is eigenlijk heel simpel:

  • Een belegger kijkt naar het maandelijkse rendement
  • Een belegger zal de woning willen kopen voor een waarde die wordt gedekt door de maandelijkse huuropbrengsten
  • Een belegger gaat van 20 jaar uit waarna de woning volledig is afbetaald (voor diegenen die een beleggingshypotheek afsluiten)

Zelf berekenen was nooit zo eenvoudig

Met deze gegevens kunt u zelf al globaal uitrekenen hoeveel u kunt vragen. Ik maak een grove berekening als voorbeeld.

Stel dat u €250.000 wilt krijgen ervoor en u verhuurd het voor €700 per maand, dan heeft de verhuurder na 20 jaar €168.000 bij elkaar gesprokkeld voor wat betreft de verhuuropbrengsten. Een belegger zal dan eerder €150.000 ervoor over hebben. Gelukkig bieden beleggers momenteel veel over, dus wellicht zou u uiteindelijk er nog wel €170.000 of €190.000 kunnen vragen. Maar €250.000 zou eenvoudigweg teveel risico opleveren voor de belegger.

Succes met het inschatten van de waarde van uw eigen huurpand

Wij hopen dat u nu zelf een berekening kunt maken op basis van dit voorbeeld. U moet zich in deze bizarre huizenmarkt wel bedenken dat ook beleggers snel moeten toeslaan. De beleggers berekenen heel vlug en globaal wat het huis voor hen oplevert. U moet er zelf ook niet veel doekjes om heen winden! Het is wat het is!