Wat is mijn huis waard? Gratis!

Wilt u erachter komen hoeveel uw woning waard is? En dat gratis? Geen probleem! Wij leggen in dit artikel uit hoe u de waarde van uw huis vrij nauwkeurig zelf kunt inschatten. Dit is echter geen officiële waardebepaling!
  1. Onderzoek de koopsommen van woningen in de nabije omgeving. Probeer zoveel mogelijk te kijken naar huizen met dezelfde karakteristieken en woonoppervlaktes als uw huis. Heeft uw huis een tuin? Vergelijk dan niet met huizen met een balkon.
  2. Onderzoek de staat van uw huis en vergelijk dit met de huizen die u gevonden heeft.
  3. Probeer nu de waarde in te schatten door de staat van uw huis te vergelijken met de huizen die u gevonden heeft. Is dat huis van de buren beter afgewerkt? Dan zal een koper geneigd zijn niet zoveel ervoor te betalen als aan uw buren.
  4. Bevestig uw verhaal door eventueel enkele tientjes te betalen voor een modelwaarderapport. Voor €25 kunt u bij Calcasa al een waarderapport ontvangen.

Heeft u een huis met achterstallig onderhoud of een verouderde kluswoning?

  • Tel de uit te voeren werkzaamheden bij elkaar op en bereken de totale kosten van de herstelwerkzaamheden
  • Schat in wat de staat is na de herstelwerkzaamheden
  • Trek deze herstelkosten af van de gemiddelde geschatte waarde. U heeft nu een vrij nauwkeurige schatting gemaakt voor een klushuis.

Uiteraard komt er nog veel meer kijken bij het gratis bepalen van de waarde van uw huis. Maar in het algemeen biedt dit voldoende houvast. Één tip! Kijk niet teveel naar vraagprijzen op Funda. Tegenwoordig is overbieden de normaalste zaak van de wereld. U dient er nu echt doorheen te kijken. Wilt u er toch naar kijken? Onderzoek dan van vergelijkbare woningen de doorlooptijd van reeds verkochte huizen. Zet dit af tegen de beoordeling of de desbetreffende woningen enigzins laag of juist hoog in de markt zijn gezet en u gaat al een stuk genuanceerder naar de waarde van uw eigen woning aankijken!