Woningwaarde check

Wat is nu eigenlijk de woningwaarde? Wat bedoelen makelaars en taxateurs daar nu eigenlijk mee? Lees hier de ins en outs over woningwaarde en hoe u deze zelf kunt checken!

Woningwaarde check

U wilt de woningwaarde checken. Mogelijk zit u in een van de volgende situaties:

  1. U gaat uw huis verkopen
  2. U gaat verbouwen of uw huis uitbreiden
  3. U wilt de WOZ-waarde controleren voor de OZB belasting

Er zijn uiteraard nog veel meer situaties, waarin u wilt checken wat de woningwaarde is.

Wat u kunt doen zijn de volgende zaken:

  1. WOZ-waarde opzoeken
  2. Modelwaarderapport aanvragen
  3. Volwaardige waardebepaling laten uitvoeren
  4. Erkend of ervaren vastgoedbedrijf een versnelde waardebepaling laten uitvoeren

U kunt uiteraard gebruik maken van meerdere opties

Afhankelijk van de situatie kunt u 1 of meerdere opties gebruiken. Want stel dat u gewoon uw huis wilt verkopen, dan kan het voldoende zijn om een versnelde waardebepaling door een makelaar of vastgoedbedrijf te laten uitvoeren. Maar voor het kopen van een huis of het laten verbouwen om een bouwdepot te verkrijgen bij de hypotheekverstrekker, dient u wel echt een officiële waardebepaling uit te laten voeren. Deze wordt dan door het NWWI gevalideerd.

Soms is een modelwaarderapport of desktop-taxatie voldoende

Maar voor andere situaties kunt u ook een modelwaarderapport aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld bij Calcasa. Dit kost u dan €25 euro per woning en u ontvangt de waarde binnen 5 minuten in uw mailbox. Daarnaast bestaat er ook een zogeheten desktop-taxatie. Deze zijn nieuw en zitten tussen een modelwaarderapport en een volwaardig taxatierapport in.

Laat u altijd informeren door een erkend hypotheekadviseur of de bank

Informeer altijd bij uw lokale hypotheekadviseur indien er sprake is van aankoop of verbouwing van een woning. Aangezien hij of zij degene is die kan inschatten wat de bank exact nodig heeft. Want bijvoorbeeld bij een overbruggingskrediet kan een echte taxatie vereist zijn en in sommige gevallen is een modelwaarderapport voldoende.