WOZ-waarde opvragen
WOZ regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je woning. Maar hoe wordt deze WOZ-waarde bepaald? De WOZ-waarde wordt door de gemeente vastgesteld. Dit gebeurt elk jaar, met als peildatum 1 januari van het vorige jaar. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van alle onroerende zaken binnen de gemeentegrenzen. Elke huizenbezitter krijgt de WOZ-waarde op de WOZ-beschikking. De gemeente baseert de waarde van een woning op verschillende factoren; ligging, inhoudsgegevens, oppervlaktegegevens en verkoopcijfers van woningen in de buurt. De WOZ-waarde vormt de grondslag voor de gemeentelijke belastingen en heffingen, neem bijvoorbeeld waterschapslasten, rioolheffing en onroerendezaakbelasting. Ook speelt de WOZ-waarde een rol bij de erf- of schenkbelasting en het eigenwoningforfait.
De WOZ-waarde kan lager uitkomen als de vraagprijs of verkoopwaarde van een woning. Dit komt mede door het feit dat de WOZ-waarde is van 1 januari het voorgaande jaar. Als verkoper van een huis hoef je dus niet de WOZ-waarde aan te houden bij het opstellen van een verkoopprijs. Een verkoopmakelaar kan hier goed advies voor geven. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de WOZ-waarde veel lager ligt dan de vraagprijs van een huis. Het is dan handig om te kijken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Ook kan er een aankoopmakelaar ingeschakeld worden voor advies. Zo bent u er zeker van dat u niet teveel gaat betalen voor uw woning.
WOZ-beschikking
Elke huizenbezitter ontvangt in maart de WOZ-beschikking. De gemeente schat de waarde van uw woning op 1 januari van het voorgaande kalenderjaar. Bij de WOZ-beschikking van 2021 is de waardepeildatum dus 1 januari 2020. De WOZ-beschikking kan er per gemeente anders uitzien, hij kan als los document verstuurd worden of vermeld staan op de jaarlijkse nota van de gemeentelijke heffingen. De WOZ0waarde kan ook geraadpleegd worden via het WOZ-waardeloket van de rijksoverheid.
Als woningeigenaar heb je het liefst een lage WOZ-waarde omdat er dan minder belasting betaald hoeft worden. Echter is een hogere WOZ-waarde weer gunstig tijdens het verkopen van een huis, omdat de hypotheekrente dan omlaag zou kunnen.
WOZ-waarde loket
Het checken van de WOZ-waarde kan ook heel gemakkelijk via de site van de Rijksoverheid: wozwaardeloket.nl, via deze site kunt u het adres intypen van het huis waarvan u de WOZ-waarde wilt bekijken. Er wordt dan de WOZ-waarde aangegeven van 1 januari het jaar ervoor en alle andere voorgaande jaren, zover terug als 2014. Het kan natuurlijk gebeuren dat de WOZ-waarde van uw pand ontbreekt. Dit kan 2 oorzaken hebben. Het kan zijn dat het pand wat u zoekt geen woning is. Alleen WOZ-waardes van woningen zijn openbaar. Of de WOZ-waarde van de woning waarnaar u opzoek bent is nog niet vastgesteld door de gemeente. Elke week op zondagavond wordt de site bijgewerkt.